Polizei und preiswerte Präbsterhuntgewerme

Opening expositie bij Dutch Art & Design

Opening expositie bij Dutch Art & Design

Alles hangt, er is gedronken onder mijn schilderijen, die hangen in die prachtig golvende, klotsende en ook anderszins zo beweeglijke stad. Zoals de galeristin van Meisterschueler het uitdrukte: ‘We hebben geen klanten meer nodig, er hangen er nu dertig aan de muur’.

Ze heeft gelijk. Donderdag 27 februari zowel werk afgeleverd bij Dutch Art & Design – waar het prachtig is opgehangen en het naar mijn mening erg op z’n plek is – als bij Meisterschueler, waar het zich ook erg thuisvoelt, met uitzicht op de Spree en het drukke verkeer in de Friedrichstrasse.

Meisterschueler Berlin

Opening expositie Meisterschueler.

Over verkeer gesproken. Bij het parkeren in de Oranienburgerstrasse, waar Dutch Art & Design gevestigd is, kneep ik hem even. Ik stond weliswaar met knipperlichten aan op een laad- en losplek, maar wel in de wetenschap dat de geleende KIK KID mobiel niet was voorzien van een groene milieusticker, de enige kleur waarmee in Berlijn gereden mag worden. Bleek voor de bus niet haalbaar, zo’n sticker, dus met het risico op een bon reden we door Berlijn. Drie seconden nadat ik was uitgestapt stond er een polizist voor me. In de veronderstelling dat ik afgevoerd zou worden wegens een milieudelict sprak de man uitermate vriendelijk: ,,Het is wellicht een beetje kinderachtig, maar zoudet U Uw schitterende voertuig wellicht enkele meters naar achteren willen verplaatsen? Dan staat het namelijk netjes achter het bord Laden en Lossen.”
,,Aber natürlich!”, gilde ik. ,,Selbstverständlich aussergewohnlich! Wir sind nur preiswerte  Präbsterhuntgewerme!”

De man maakte zich snel uit de voeten om zich te wijden aan zijn taak: het bewaken van de Neue Synagoge in de Oranienburgerstrasse, iets wat hij overigens als een vakman deed.

Kunst in de KIK KID bus, uitladen bij Dutch Art & Design.

Kunst in de KIK KID bus, uitladen bij Dutch Art & Design.

Vrijdagavond de expositie ingewijd met het gehele gezinsleven, familie en vrienden. Meisterschueler is een galerie en bar die alleen ’s avonds open is, vanaf 18 uur tot diep in de nacht. Het barpersoneel schudt cocktails waarvan zelfs het meest levensmoede type nog als een dartele hinde door de straten gaat. Overigens hebben ze erg mooie posters en kaarten laten drukken van een van mijn schilderijen. De barman, die nog voor de expositie was ingericht diep in de nacht alleen in de zaak had gestaan, had tegen de galeristin gezegd dat hij het gevoel had de hele tijd te worden aangekeken door die poster. ,,Wacht maar af tot morgen”, had ze veelbetekenend tegen hem gezegd, wetende dat ik met nog eens dertig paar ogen de zaak zou binnenstampen.

Zaterdagavond met een iets kleiner gezelschap bij Jochem en Marja van Dutch Art & Design bijzonder aangenaam Griekse wijn gedronken, die in het Kunsthof zelf wordt verkocht. Het gezelschap liet zich niet onbetuigd en nam diverse vormen van Dutch design mee terug naar het vaderland.

Expositie Dutch Art & Design Berlin

Moooi en Stiemer bij Dutch Art & Design.

Ik heb enkele dagen enkele decimeters boven de aarde gezweefd. Alles wat ik me voorstelde bij exposeren in Berlijn is gegaan zoals ik het mij had voorgesteld, iets wat bijna eigenlijk nooit gebeurt, omdat er altijd factoren zijn die er voor zorgen dat alles juist geheel anders loopt dan ik me had voorgesteld.

Ausstellung Meisterschueler

Deel van de expositie bij Meisterschueler.

Terug in Nederland is de vraag ‘heb je wat verkocht’ mij inmiddels vijf keer gesteld. Over het antwoord op deze vraag later meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s